Hoe kan een merkverhaal mijn bedrijf sneller doen groeien?

EDIZ GÜZEL

Elk bedrijf dat wil groeien heeft een krachtig merkverhaal nodig. Een merkverhaal geeft je bedrijf namelijk persoonlijkheid, en dat is waar consumenten naar zoeken. Ze willen weten of ze kopen bij iemand die hen begrijpt en dezelfde waarden deelt. En vooral, ze willen weten of ze je kunnen vertrouwen. Een merkverhaal biedt een helder antwoord op al deze vragen.

Wat is een merkverhaal?

Je merkverhaal beantwoordt de belangrijkste vragen die alle consumenten zich onbewust stellen. Ze vragen zich af of je merk past bij hun persoonlijkheid en of jouw diensten en producten hun leven beter kunnen maken. Iedereen wil een betere versie van zichzelf worden, maar niemand kan dat alleen.

In een merkverhaal gebruik je verhaaltechnieken om de klant centraal te zetten en jezelf als gids te positioneren. Het maakt je boodschappen glashelder en makkelijk te begrijpen voor zoekende consumenten. Hun beleving staat centraal, en dat valt op. Wist je trouwens dat mensen niet voor het beste gaan, maar voor wat ze het snelst begrijpen? Door je bedrijf een herkenbare en behapbare identiteit te geven, kan de consument in enkele seconden voor zichzelf uitmaken dat jij de oplossing in handen hebt.

Om een consument te overhalen tot aankoop, moet je drie dingen kunnen doen: de aandacht trekken, de aandacht vasthouden en overtuigen.

Brand storytelling e-book

Gratis e-book

Groei sneller met de kracht van het verhaal

Wil jij ook de geheimen en de kracht van brand storytelling ontdekken zodat je je bedrijf kan doen groeien? Download dan nu dit praktische e-book waarin je leert hoe je in 3 simpele stappen je unieke merkverhaal kan schrijven! Je ontvangt de pdf meteen gratis in je mailbox!

Hoe verandert een merkverhaal het koopgedrag?

Om een consument te overhalen tot aankoop, moet je drie dingen kunnen doen: de aandacht trekken, de aandacht vasthouden en overtuigen. Een merkverhaal dat inspeelt op deze principes zal het koopgedrag van consumenten kunnen beïnvloeden.

De aandacht trekken met een merkverhaal

Wist je dat onze hersenen nog altijd hetzelfde werken als in de jager-verzamelaartijd? Ze willen ons helpen overleven en verspillen geen energie aan onbelangrijke zaken. Door enkel alert te zijn voor informatie die de primaire behoeftes vervult, helpt ons brein ons overleven. Een goed merkverhaal dwingt je om te focussen op deze verlangens, waardoor jij de aandacht trekt en het emotionele brein van consumenten activeert.

De aandacht vasthouden met een merkverhaal

De aandacht trekken alleen is niet genoeg, je moet die aandacht ook kunnen vasthouden. Om dit te kunnen doen moet je weten hoe je een spanningsboog creëert. In storytelling doe je dit door te tonen wat er op het spel staat, klanten worden benieuwd naar hoe het kan aflopen voor hen. In deze fase is het belangrijk dat je met je bedrijf empathie en autoriteit uitstraalt. Je speelt in op een identiteit die potentiële klanten willen nastreven en belooft dat ze ook zo kunnen worden.

Overtuigen met een merkverhaal

Iemand tot aankoop laten overgaan heeft heel veel te maken met hoe hard je kan inspelen op een gewenste identiteit. Weet je goed welk soort persoon je klanten willen worden? En weet je nog beter hoe je kan overtuigen dat jouw product of dienst daarbij helpt? Meestal speelt het visuele hier een cruciale rol. Een eerste gebruik van een product of dienst speelt zich altijd eerst af in het hoofd van je klant, nog voor de aankoop dus. De juiste beelden die 100% passen bij je merkverhaal, helpen je klanten om zich al eens in te beelden hoe hun leven eruit zal zien door jouw product of dienst te gebruiken. Je aanbod wordt hierdoor heel gewild.

Met een goed merkverhaal zal je niet alleen je omzet zien stijgen, er is meer. Je geeft je bedrijf ook op een andere manier kansen om te groeien.

Waarom heeft mijn bedrijf een merkverhaal nodig?

Met een goed merkverhaal zal je niet alleen je omzet zien stijgen, er is meer. Je geeft je bedrijf ook op een andere manier kansen om te groeien:

  • Je bindt je klanten duurzaam aan jou, ze zijn helemaal overtuigd van jou omdat jij hen helpt bereiken wie ze willen zijn. Jij overlaadt je klanten niet met betekenisloze reclame, maar bent een echte inspirator. Ookal kan een ander bedrijf smijten met kortingen, je klanten blijven loyaal.
  • Je kan je prijzen verhogen zonder klanten te verliezen. Je klanten schatten je producten en diensten namelijk hoger in, en zijn bereid om er meer voor te betalen eens ze overtuigd zijn. Soms zal je hierdoor zelfs nieuwe klanten aantrekken, omdat ze door de prijs inschatten dat je echt goed bent in wat je doet.
  • Je staat erom bekend om een specifiek probleem of een vervelende frustratie te kunnen oplossen. Hierdoor voelen mensen zich echt aangesproken en wordt het makkelijker om je klantenbestand uit te breiden. Een vage algemene boodschap heeft nog nooit iemand overtuigd. Over jouw expertise wordt echter vanzelf gepraat.
  • Je weet veel meer waarover je kan communiceren en waarover je niet moet communiceren. Je contentstrategie begint hierdoor dus ook vorm te krijgen en je marketing wordt efficiënter. Zo hoef je minder ad hoc te doen, en heb je meer tijd om met andere belangrijk zaken bezig te zijn.

Hoe schrijf ik een sterk merkverhaal?

Een krachtig merkverhaal schrijven is niet altijd simpel, soms zie je het gewoonweg zelf niet meer omdat je zo diep in je eigen verhaal zit. Je moet bovendien de verschillende bouwstenen kennen, om het goed te doen en te weten waar je moet beginnen.

Wil je weten hoe je in drie simpele stappen je merkverhaal schrijft? Download hieronder dan meteen ons gratis e-book.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Brand storytelling e-book

Gratis e-book

Groei sneller met de kracht van het verhaal

Wil jij ook de geheimen en de kracht van brand storytelling ontdekken zodat je je bedrijf kan doen groeien? Download dan nu dit praktische e-book waarin je leert hoe je in 3 simpele stappen je unieke merkverhaal kan schrijven! Je ontvangt de pdf meteen gratis in je mailbox!