Wat is storytelling en waarom werkt het zo goed?

MARLIES SANDRA

Storytelling is een enorm effectieve methode om te groeien met je bedrijf. Ontdek hier wat het inhoudt, hoe het werkt, en hoe je hierdoor je conversie op je website verhoogt.

Wat is storytelling

Storytelling als marketinginstrument is misschien minder gekend, maar iedereen kent wel een goed verhaal. Bijvoorbeeld van een ontroerende film of een hilarisch gesprek aan de koffieautomaat op het werk. Verhalen vertellen is de oudste vorm van entertainment. Het lokt emoties uit en spreekt tot de verbeelding, maar de echte kracht zit in de vaste structuur. Door die structuur zijn verhalen goed te onthouden, én makkelijk verder te vertellen.

Waarom storytelling belangrijk is in marketing

Bedrijven kiezen steeds vaker voor storytelling. De methode moedigt namelijk aan om heel helder uit te leggen wat je doet en wat de meerwaarde voor de klant is. De vraag die iedereen zich voor een aankoop stelt – what’s in it for me?’ – wordt meteen beantwoord. Pas jij de verteltechnieken juist toe en speel je in op verlangens van potentiële klanten? Dan zal jij het eindeloze gevecht om aandacht altijd winnen.

Ons brein wil patronen kunnen herkennen. Omdat een verhaal altijd een begin, midden en slot heeft, is het zo krachtig.

Brand storytelling e-book

Gratis e-book

Groei sneller met de kracht van het verhaal

Wil jij ook de geheimen en de kracht van brand storytelling ontdekken zodat je je bedrijf kan doen groeien? Download dan nu dit praktische e-book waarin je leert hoe je in 3 simpele stappen je unieke merkverhaal kan schrijven! Je ontvangt de pdf meteen gratis in je mailbox!

Waarom storytelling zo goed werkt

Storytelling is zo effectief omdat onze hersenen geprogrammeerd zijn om informatie te onthouden in verhaalvorm. Wij kunnen niet zomaar gegevens opslaan op een harde schijf. Ons brein wil patronen kunnen herkennen. Omdat een verhaal altijd een begin, midden en slot heeft, is het zo krachtig. Door ook personages en conflicten te verweven, lijkt afhaken middenin soms onmogelijk. We voelen namelijk mee, en willen te weten komen of het personage erin slaagt de obstakels te overwinnen. Storytelling zal dus altijd inspireren op een manier dat droge feiten en opsommingen dat nooit zullen kunnen.

Voor wie is storytelling belangrijk

Je raadt het al, vanwege de groeimogelijkheden heeft elk bedrijf er baat bij. Maar er zijn specifieke situaties waar storytelling dé oplossing is voor een aantal diepgewortelde frustraties. Wanneer je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je marketinginspanningen veel kosten en weinig opleveren, is het tijd om je merkverhaal te bepalen. Of misschien heb je enorm veel te vertellen aan nog meer stakeholders? Dan kan je via storytelling een overkoepelende boodschap zoeken. Tot slot wordt het makkelijker om een contentplan op te stellen vol inspirerende inhoud, waardoor je niet steeds vervalt in het schrijven van commerciële teksten!

Storytelling verhoogt het vertrouwen in je producten en diensten omdat je duidelijk en trots kan zeggen waar je voor staat.

Minder gekende voordelen van storytelling

  • Storytelling stimuleert mond-tot-mondreclame, je maakt het je klanten namelijk gemakkelijk om door te vertellen waarom zij fan zijn.
  • Storytelling zorgt voor een diepgaande en daarom ook duurzamere connectie met je doelgroep.
  • Storytelling creëert samenhang in al je boodschappen, je kan je verhaal bovendien makkelijker doortrekken over al je kanalen heen. Je zorgt zo ook voor herkenbaarheid terwijl marketing jou minder moeite kost.
  • Storytelling verhoogt het vertrouwen in je producten en diensten omdat je duidelijk en trots kan zeggen waar je voor staat.

Welke bouwstenen heb je nodig

Om een goed verhaal te schrijven is het soms al voldoende om een personage – een held met dromen en verlangens – te creëren. Al snel botst die held op onverwachte obstakels, en het verhaal is op gang getrokken. Het is de start van een onbekende reis waarvan iedereen het einde wil kennen. Als copywriter of marketeer kan je nog een stapje verder gaan en meer verhaalelementen inbouwen. Profileer jezelf bijvoorbeeld als gids, zet een uitgekiend plan uiteen en toon hoe verlies vermeden kan worden. In totaal zijn er zeven universele bouwstenen waar elke mens op reageert, maar het startpunt is altijd het kennen van je doelgroep en haar drijfveren.

Waarom storytelling op je website

  1. In België worden elke seconde tienduizenden zoekopdrachten door online zoekmachines gejaagd. Een website is dus vaak een professioneel uithangbord waar klanten je voor het eerst leren kennen. Daarom moeten je kernboodschap en merkbelofte daar het allersterkst zijn.
  2. Omwille van bovenstaande reden worden je SEA-inspanningen ook effectiever. Je mag nog zoveel adverteren via zoekmachines, als je website niet weet te overtuigen dan verdwijnt alle moeite en geld in het niets.
  3. Websitebezoekers gedragen zich heel taakgericht. Ze hebben een doel voor ogen, en willen dat doel ook zo snel mogelijk bereiken. Als het niet meteen duidelijk is wat jij kan bieden, dan hebben ze een paar klikken later de website van de concurrentie al open.
  4. Door storytelling toe te passen, bied je in je webcopy vaak een antwoord op vragen waar de potentiële klant mee speelt. Omdat jij die antwoorden verwerkt in je teksten, scoort je website ook beter op SEO-vlak.
  5. Over het algemeen gaat nog te weinig aandacht naar kwalitatief beeldmateriaal op de website. Nochtans zijn foto’s cruciaal om een verhaal te versterken. Met een scherp merkverhaal wordt goede foto’s kiezen kinderspel.

Goede storytelling is niet simpel als je niet weet waar te beginnen. Vraag jij je af of jouw website al voldoende overtuigt? Download hieronder ons gratis e-book en ontvang het meteen gratis in je mailbox!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Brand storytelling e-book

Gratis e-book

Groei sneller met de kracht van het verhaal

Wil jij ook de geheimen en de kracht van brand storytelling ontdekken zodat je je bedrijf kan doen groeien? Download dan nu dit praktische e-book waarin je leert hoe je in 3 simpele stappen je unieke merkverhaal kan schrijven! Je ontvangt de pdf meteen gratis in je mailbox!